Friday, June 8, 2012

Berita GembiraBERITA GEMBIRA

“telah datang kepadaku malaikat Jibrail, memberitakan kepadaku: Barangsiapa yang mati di antara umatmu dan dia tidak mempersekutukan Allah dengan sesuatu, dia masuk syurga.”
Aku bertanya: “sekalipun dia telah berzina atau mencuri?”. Dia menjawab: “Sekalipun dia telah berzina atau mencuri”.
Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Abu Dzar Al-Ghifari.

Sababul Wurud(sebab turun hadis)
Dijelaskan oleh Al Bukhari, bahawa Abu Dzar telah menerangkan: Aku pernah berjalan bersama Rasulullah di Madinah, tiba-tiba baginda bersabda: “ wahai Abu Dzar, yang paling menggembirakan aku ialah bahawa aku mempunyai emas atau dinar yang dapat aku bayarkan untuk melunasi hutang dalam rangka ibadah kepada Allah…..” kemudian baginda melanjutkan: “ janganlah kau tinggalkan tempatmu ini sampai aku kembali lagi”. Kemudian baginda pergi dalam kegelapan malam sehingga baginda tiada nampak . Tiba-tiba terdengar suara keras dan aku khuatir ada orang yang menggangunya. Aku ingin menyusulnya namun aku ingat akan pesannya bahawa aku tidak boleh meninggalkan tempat. Tidak lama, bagindapun datang dan aku jelaskan kepada baginda bahawa aku mendengar suara yang menakutkan. Baginda bertanya: Apakah engkau mendengarnya?” jawabku “ya”. Kata baginda,” itulah Jibrail, ia datang kepadaku menyampaikan khabar gembira bahawa barangsiapapun mati di antara umatku dan dia tidak mempersekutukan Allah dengan sesuatu, dia masuk syurga sekalipun pernah berzina atau mencuri.

Keterangan:
Kedatangan Jibrail a.s membawa berita gembira bahawa umat Nabi Muhammad S.A.W sekalipun pernah berzina  atau mencuri, asalkan tidak berlaku syirik, masih mempunyai harapan masuk syurga, dengan cara terlebih dahulu dimasukkan Allah dalam neraka atau ditunjukan kepadanya jalan menuju taubat, yakni “taubatan nasuha”
Hadis menerangkan bahawa perbuatan maksiat tidak menutup kemungkinan seseorang masuk syurga sekalipun terlebih dahulu masuk neraka.

peringatan
( berita gembira ini tidak menyeru manusia melakukan maksiat tetapt pada masa yang sama mensyirikkan Allah, sekalipun berita gembira ini menunjukkan betapa Ar Rahim dan Ar Rahman nya Allah, yang Maha Pengasih dan Penyayang. Siapa yang bisa nyatakan dia boleh hidup walau sesaat lagi?? Tidak mungkin! Sebesar manapun dosa, selama tidak mensyirikkan Allah, tolonglah, tolonglah hamba menyeru, kembalilah pada Dia yang menciptakan kamu dari saripati yang hina (air mani), yang jikamana jatuh ke tanah tidak menumbuhkan buah, dijual tidak bernilai, berasal dari sistem kumbah yang maha hina… namun disenyawakan agar kamu bersyukur dan tunduk padanya.. berapa banyak lagi dosa yang mahu kamu perbuat sebelum ingin bertaubat ! aduh umat, sekalipun syurga masih ada buat kamu, apa bila di dahimu tertulis”bekas ahli neraka”, baharu kamu bersyukur. Sekalipun di syurga kamu dikembalikan, seolah kamu dipandang sebagai seorang banduan yang baharu lepas menjalani hukuman. Kulitmu meleleh dek panahan api, wajahmu jelik mengambil masa pulih, tulang mu keciciran dek hukuman maha dahsyat)

nasihat
~ Allah Maha penerima taubat. Wahai aku, sudah-sudahlah berbuat maksiat. Wahai aku, wahai umat~

No comments:

Post a Comment